Polska jest krajem o bardzo dobrze rozwiniętym segmencie produkcji i przetwórstwa mleka. Krajowa produkcja pokrywa zdecydowaną większość zapotrzebowania a eksport przewyższa import ponad 3-krotnie. Ok 19% wartości eksportu stanowią przetwory sypkie a 6% - serwatka. Polska to liczący się ekspert mleka w proszku - dostarcza na rynku światowe 10% tego surowca. Większość krajowego potencjału produkcyjnego zdolna jest do bezpośredniej konkurencji z nowoczesnym zakładami krajów - członków UE.
Jesteśmy także liczącym się producentem białka serwatkowego (WPC), bardzo wyspecjalizowanego surowca, którego wciąż nie wytwarza się w ogóle w wielu krajach Unii Europejskiej. Produkowane w kraju białko serwatkowe trafia do producentów w Polsce i za granicą. Wykorzystywane jest jako dodatek do lodów, ciastek, wysokiej jakości wędlin oraz jako ważny składnik specjalistycznych odżywek dla dzieci i sportowców. 

 

10 największych spółdzielni eksporterów artykułów mleczarskich
źródło: Targi Mleczarskie MLEKO-EXPO 2010 organizowane przez KZSM Zw. Rew.
 
   1.Spółdzielnia Mleczarska "Mlekovita" w Wysokiem Mazowieckiem 
     2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu 
     3. Spółdzielnia Mleczarska w Łapach 
     4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku 
     5. Spółdzielnia Mleczarska Spomlek w Radzyniu Podlaskim 
     6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie 
     7. Spółdzielnia Obrotu Towarowego Przemysłu Mleczarskiego w Białymstoku 
     8. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Giżycku 
     9. Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach 
     10. Spółdzielnia Mleczarska "Ostrołęka" w Ostrołęce